Söreinkről 

 

A sörözőink csapolt verzióban alapvetően a strakonicei Dudák Sörgyár termékeit kínálják. Emellett a rakovníki Bakalář sörgyár sörei (Bakalár hidegkomlós és Cernovar barna) illetve vendégcsapon a kisüzemi Maxmilian sörfőzde sörei találhatóak. 
 
Üveges sörválasztékunkba besoroltuk a Chodovar sörgyár elegáns csatos üvegeseit, aminél nem csupán a külcsín mutatós, de a belbecs sem utolsó.
 
A kulturált sörfogyasztás részeként több mint érdemes megismerkedni a söreink hátterével, azon sörfőzdék történetével, ahol a fenséges nedűk készülnek. Mindezért álljon itt egy-egy rövid bemutató, amely a Csehország nem csak Prága netmagazin hasábjain megjelent cikkek alapján készült:
 
 

Strakonicei DUDÁK Városi Sörgyár

 

    "A dél-csehországi Strakonice nem csupán csodás várkastélyáról, főteréről, szépséges házairól vagy éppen templomairól híres. Az Otava folyó mentén elterülő város a cseh dudazene fővárosa. Dudával, dudaszóval, egykori híres dudások emlékeivel, dudás szoborral és még sok-sok más duda vonatkozású eseménnyel, köztük a messze földön híres nemzetközi dudás fesztivállal is „találkozhatunk” itt ebben a kedves városkában.Strakonice ugyanakkor nem csupán a zenei kultúrára szomjazók hanem a folyékony kenyér fogyasztók számára is igen kellemes helynek számít. A folyó partján álló helyi sörgyárban készített nedű pedig milyen más nevet is viselhetne mint azt, hogy Dudák, azaz magyarul Dudás. Nos igen, bármennyire is illúzió rombolónak tűnhet, de a sörgyári névadás mögött mégsem a női idomok iránti lelkesedés, jóval inkább a városka dudásai iránti újabb tiszteletadás áll.

 
 
De ismerkedjünk meg a Dudákkal, a Strakonicei Városi Sörgyárral (Měšťanský pivovar Strakonice), amely egyedülálló módon az egyetlen olyan cseh sörfőzde, amely egy város tulajdonában áll. A helyi sörfőzés története egészen 1308-ig nyúl vissza, de az itt élő szomjas lelkek valószínűleg már ezt megelőzően is bőszen főzték a seritalt. Az első hivatalos sörfőzési jogot 1367. december 8-án adományozta a lakosságnak a Strakonicét birtokló IV. Bavor.
 
Innentől kezdve a népek szorgosan főzték a söreiket, az éppen aktuális várúr szándékától függő mértékben. 1538-ban Jan z Wartenberka rendeletet hozott, amelynek értelmében az uradalom területén csak a serfőző joggal bíró polgároktól volt szabad sört vásárolni. II. Rudolf császár ezt a rendeletet 1577-ben megerősítette.
 
 
A sörgyár a 60-as években
 
Napjainkban...
 
 
 A pasztőrözetlen sör főzése során természetesen kiváló cseh alapanyagokat használnak Morvaországból és Žatec vidékéről. A sörfőző mester meglepő és szinte egyedülálló módon, nem egy férfi, hanem egy hölgy, nevezetesen Dagmar Vlková asszony volt egészen 2017-ig. Munkájának, hozzáértésének eredményeképp a Dudák sörök már eddig is számos neves hazai díjat szereztek. Őt követte Dušan Krankus sörfőzőmester, aki egyben a sörgyár vezetésével is meg lett bízva. 2019 januárjától pedig egy fiatal tehetség veszi át a "mesteri" feladatot, akit Vlastimil Matějnek hívnak. A sörfőzés során nem csupán a történelmi recepteket használják, hanem igyekeznek a kor igényeinek, a fiatalabb generációk ízlésvilágának megfelelőbb terméket is előállítani.
 
 
 
Fiatalos, modern kóstolóterem a "degustovna" 

 

DUDÁK szortiment

 

 A sörgyár sörválasztéka vetekszik a nagy sörgyárak szortimentjével. Az alap kínálatban az alábbi sörféléket főzik: 

5,0%-os Dudák Prémium világos, 4,5%-os Dudák 11 (Sklepák néven a szűretlen változatát),  5,1%-os KLOSTERMANN félbarna, 5,1%-os világos KRÁL ŠUMAVY, 4,8%-os OTAVSKÝ arany, 4%-os ŠVANDA és 4,7 %-os alkohol tartalmú KlLOSTERMANN hidegen komlózott világos . 

 
Karácsonykor és húsvétkor még további ünnepi söröket is főztek - főznek, köztük 2018-ban a bécsi malátást.                    
Tavasszal nem maradhat el a húsvéti zöld sör sem, amit 2019-ben ismét sokan izgatottan várnak
 
 
 Tradicionális nyílt kádas erjesztés...csodás az a hab