Újonnan betérő vendégeink gyakorta kérdezik, hogy melyik sörünk a legkeserűbb, melyik a pilseni jellegű? Kétségkívül az elmúlt évtizedek kukoricagríztől, komlószegénységtől édesebb, malátásabb ízű lágerei után vannak akik szeretnék a komló keserűséget jobban érezni. Ám sok esetben kiderül, hogy nem is annyira a szimpla keserűségre vágynak, hanem az ízhatás koncentrált komlójegyeire, a finoman kesernyés aromára.

Napjainkban ezért is népszerű a hideg komlózás folyamata, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a sörkészítők nem csak belefőzik a komlót a malátalébe, hanem a már alacsony hőfokon kb. egy hétig erjedő sörlevet ízesítik tovább komlóval.

Ezáltal a keserűség nem fokozódik jelentősen tovább, de a választott fajtájú komló íze markánsabban jelenik meg.

A hidegkomlózást persze nem csupán a kisüzemi sörfőzdék alkalmazzák, hanem a nagyobb gyárak is. A Jaromír sörözőinkben is az egyik legnépszerűbb, legjobban fogyó sör a hidegen komlózott Bakalář és most a palettánk bővül egy új sörrel! Itt a hidegen komlózott Klostermann, a Dudák Sörgyár prémium sörmárkájának újabb tagja! A strakonicei sörgyár sörfőzőmestere a lefőzött világos sörbe egy kis további Kazbek komlót csempészett így egy rendkívül kellemes ízhatással egészítette ki a finom alapsört. A hidegen komlózott Dudákot jelenleg még csak a Jaromír Sörbisztróban vertük csapra, ám hamarosan a többi Jaromírban